Terug naar overzicht

De magische impact van muziek

Muziek kan je in no time meenemen op een magische reis van emoties van extreem happy tot melancholie, van kippenvel tot tranen. Muziek roept herinneringen op. Het doet iets met je lichaam. Muziek overstijgt ook moeiteloos talen en culturen. Kaat vertelt hoe een sombere regenochtend opklaart tot een stralend moment dankzij een streepje happy popmuziek. Leer meer over het effect van muziek op de hersenen, prikkels beleven en lichamelijk reageren!

Impact van muziek.jpg


Monday morning blues …

Urgh, het is maandagochtend. Ik ben al vroeg uit de veren, ik spring in de wagen én toch beland ik nog in die ochtendspits. Radio 1 staat op. Xavier Taveirne en Benedikte Coussement loodsen me door de actualiteit. Niets om vrolijk van te worden en op de koop toe vliegen mijn ruitenwissers in de hoogste versnelling van links naar rechts. Regen valt met bakken uit de lucht. Het is zo’n druilerige dag...

Tot plots diep van binnen iets begint te borrelen. Het voelt als een energiegolf, die zich vanuit mijn buik ontpopt tot een heuse tsunami richting de kleinste vezels van mijn lijf. Mijn armen en benen bewegen synchroon op iets dat in de verte weerklinkt. Door het gekletter van de regen door, hoor ik plots de stem van Justin Timberlake. “He's got a feeling…” en ik nu ook en “I can't stop it!”. Yes!

Monday happy vibes …

Instant happiness! In een mum van tijd klaart de hemel op, zonnestralen voeden mij met energie en ik zoef - al dansend en luidkeels zingend - over de Antwerpse ring. (Helemaal in lijn met de verkeersregels natuurlijk, no worries.)

Gek toch? Ik voel me plots zorgeloos, vrolijk en vrij! En dat alleen door een muzieknummer dat de juiste snaar weet te raken. Hoe komt het juist dat muziek doet wat het doet? Waarom wekt muziek emoties op? Hoe komt het dat je spontaan wil meebewegen of plots een kippenvelrush ervaart? En welke invloeden heeft muziek nog meer op ons lichaam en onze geest?

Muziek onder de wetenschappelijke loep

Als we hier wetenschappelijk op inzoomen, zien we dat het brein opgedeeld is in enkele gebieden. Zo hebben we de linker- en de rechterhersenhelft (die staan voor logica versus gevoel), maar ook de zone voor beweging, taal en emoties. Al deze gebieden staan met elkaar in verbinding via tal van banen. Hoe groter deze banen, hoe sterker de connectie en samenwerking tussen de functies onderling.

Wat gebeurt er als we muziek horen? Dan licht de emotiezone op. Dit verklaart dat - naargelang de toon van het nummer - we spontaan lachen, kippenvel krijgen, ons vrolijk voelen of wenen van ontroering.

Prof. Dr. Erik Scherder legt het je allemaal haarfijn uit.

Als we kijken naar de ligging van dit emotiegebied, dan zien we dat dit vlak naast de zone voor beweging in de hersenen ligt. Het gevolg? Als we muziek horen, worden de emoties geprikkeld en automatisch wordt de bewegingszone mee geactiveerd. Dé reden waarom onze benen spontaan willen jiven wanneer Justine Timberlake door de boxen knalt. Hoe intenser de prikkel, hoe sterker de lichamelijke reactie.

Meer beleven, verbinden en proeven dankzij muziek

Muziek maakt blij, ontroert en zet ons in beweging. Maar het meest magische dat muziek doet, is verbinden. Luisteren we samen naar muziek? Dan delen we dezelfde emoties en ontstaat een unieke connectie tussen de luisteraars. Muziek overstijgt daarbij moeiteloos talen en culturen. Muziek is universeel, muziek is van iedereen!

Hoe intenser de prikkel, hoe sterker de lichamelijke reactie. We kunnen luisteren naar de radio, maar livemuziek geeft pas écht dat tikkeltje extra. Het plaatje wordt al helemaal compleet als je zelf muziek speelt.

Heeft maanden op rij thuiswerken de connectie tussen je collega’s een beetje vertroebeld? Kijk je ernaar uit om nieuwe banden te smeden tussen je teams? De Muzieksommelier organiseert je volgende teambuilding precies volgens jouw bedrijfs-DNA. Wij luisteren je event op met stijlvolle background music of we prikkelen al je zintuigen tijdens een workshop met trombones of we verwennen jou met een muzikale wijnproeverij.

Muzikale groeten,
Kaat
De Muzieksommelier Contact

Heb je een vraag?
Contacteer ons